In de koffer van… Pim Faber

Niets menselijks is de thrillerschrijver vreemd. Dus als het vakantie is, worden er doorgaans meerdere boeken meegenomen. Hebban|Crimezone neemt een kijkje in de bagage van Nederlandse en Vlaamse misdaadauteurs. Gaat er echte literatuur mee of misdaadliteratuur? En wordt er digitaal gelezen of is het papieren boek nog steeds favoriet? Vandaag duiken we in de koffer van… tv-maker en thrillerschrijver Pim Faber.

Al op vakantie geweest? Of ‘moet’ je nog?
Pim Faber: ”Ik ga nooit op vakantie, ik heb daar geen geduld voor. Wel reis ik graag en ik kom op dat gebied met mijn werk bij TROS VERMIST niets tekort.”

En wat was de laatste reisbestemming?
”Guayaquil in Ecuador, voor VERMIST.”

Uiteraard zaten er boeken in de vakantiekoffer? Hoeveel?
”Ik geloof een stuk of zes, maar wel in digitale vorm…”

Zaten er thrillers tussen?
”Vier. Daarnaast had ik de biografie van pornoster Bobbi Eden gedownload (die kan beter blijven filmen, schrijven moet ze maar niet meer doen…) en De kunst van het mislukken van Leo Verheul, de enige Nederlander die ooit een interview met Maradona regelde. Prima vakantieleesvoer.”

Welke?
Mr. Mercedes van Stephen King, Tranen over Hollandia van Tomas Ross, Complot tegen Amerika van Philip Roth en 61 uur van Lee Child.

Aan- of afraders?
”Het thema van Complot tegen Amerika is prachtig, vliegpionier en antisemiet Charles Lindbergh wordt eind jaren dertig president van Amerika in plaats van Roosevelt en dat heeft heeft enorme consequenties voor de Joodse gemeenschap in de USA. Griezelig af en toe. Het eind is ronduit verrassend en daarbij komt zelfs de vermissing van baby Lindbergh (destijds wereldnieuws) om de hoek kijken.”
”Ross neemt je mee naar een zeer interessante periode uit de Nederlandse geschiedenis. Feit en fictie gaan weer naadloos in elkaar over en als altijd weet hij veel over zijn onderwerpen. Genieten dus.”
61 uur, dat is voor mij : zitten, lezen en wegleggen als het uit is. Helaas is dat al veel te snel. Reacher is een geweldig personage, de verhalen van Child zijn altijd de moeite waard. Ultieme ontspanning.”
”Van Mr. Mercedes heb ik nog maar 100 bladzijden gelezen. Heb er nog niets slechts aan kunnen ontdekken.”

Waar gaat je voorkeur naar uit als je op vakantie bent: het papieren boek of het e-book?
”E-book, kwestie van gewicht, het scheelt een hoop gezeul.”

Als je aan de rand van het zwembad zit of je staart naar de ondergaande zomerzon, peins je dan wel eens over je nieuwe boek? Of wordt er dan even niet aan werken gedacht?
”Zo’n zwembadmoment, zeker in een warm buitenland, is ideaal om over m’n nieuwe boek te peinzen. Zitten, sigaartje opsteken, iets in je glas met ijsblokjes, en mijmeren maar. Gedachten de vrije loop laten. Ouderwets notitieblokje binnen handbereik. Op dit moment ben ik druk met mijn vierde boek en dat laat me dan ook geen seconde los. Maar goed, dat is voor mij misschien wel ontspanning!”

Bron: Hebban
Geschreven door Peter Kuijt.