Jacob Vis in column op Hebban.nl

Misdaadauteurs verzinnen niet alleen spannende verhalen, ze doen daarvoor vaak ook uitgebreid onderzoek. Ze interviewen deskundigen, duiken diep in archieven en bibliotheek of verzamelen lange tijd nieuwsberichten over een bepaald onderwerp. Al enige maanden doen GNM auteurs verslag van de research die zij deden voor hun boeken. In deze aflevering Jacob Vis.

Geloofwaardigheid
Kort nadat Tandem, mijn roman over de avonturen van mijn grootvader, de tabaksplanter Dirk Sanders, was verschenen kreeg ik een telefoontje van een andere oud-Deliplanter.
‘Meneerrr (de heerlijke rollende r van de oud-Indischgasten), ik heb uw boek twee keer gelezen en ik ga het nu voor de derde keer lezen. Hoe kan het dat ik jou daar nooit ben tegengekomen?’ (‘daar’ was Deli, in de buurt van Medan op Noordoost Sumatra)
‘Ik ben er nooit geweest,’ zei ik.
Het was even stil. ‘Dat bestaat niet!’ riep hij uit. ‘Je hebt verdomme precies opgeschreven zoals het was. Jij moet daar jaren gewoond hebben.’
‘Was het maar waar,’ zei ik. ‘Maar ik ben er echt nog nooit geweest.’
‘Dat bestaat niet,’ herhaalde hij. Hij sputterde nog wat en gaf me het grootste compliment dat je als schrijver van een historisch boek kunt krijgen: ‘Je hebt een stuk van onze historie geschreven. Zo was het. Verdomd ja, zo was het!’

Lees meer op: Hebban.nl