Uitnodiging voorjaarsbijeenkomst

Bij deze nodigen wij u uit voor de voorjaarsbijeenkomst die plaats vindt op vrijdag 24 april om 14.00 uur in de Colloquiumzaal van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), gevestigd in gebouw Initium van de VU aan de Boelelaan 1077a te Amsterdam. Deze lezing is georganiseerd door thrillerauteur Jacob Vis op verzoek van het GNM (Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs). Ook feelgood-auteurs zijn welkom. Meer info en aanmelden bij Jacob Vis: J.Vis@inter.nl.net.

Tijdens de bijeenkomst vertellen twee ervaren criminologen over hun onderzoek naar de duistere motieven en achtergrond van de beroepscrimineel en bieden ons een uniek inkijkje in de gesloten wereld van de maffia. Hieronder stellen we beiden graag aan u voor.

De weg naar georganiseerde misdaad
Dr. Vere van Koppen, Universitair Docent Criminologie, Vrije Universiteit Amsterdam

Niet alle daders starten hun criminele carrière op jonge leeftijd. Anders dan het algemeen heersende idee zijn veel daders van georganiseerde misdaad al volwassen als zij hun eerste delict plegen. Vere van Koppen voerde onderzoek uit in 13 verschillende Nederlandse gevangenissen. Zij sprak daar gedetineerden die werden veroordeeld voor onder andere drugshandel, wapenhandel en mensensmokkel over hun leven. Daarnaast bestudeerde zij politiedossiers van opsporingsonderzoeken naar criminele groepen en analyseerde zij de criminele carrières van bijna 1.000 daders die in hun leven betrokken raakten bij georganiseerde misdaad. In haar verhaal zal zij ingaan op de levenslopen van daders van zware criminaliteit, zal zij verklaringen geven voor de veelal uitgestelde criminele carrières van deze daders en zal zij een aantal exemplarische voorbeelden bespreken.

Overvallers en straatcultuur
Dr. Marie Lindegaard, onderzoeker Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving

Marie Rosenkrantz Lindegaard (1976) voltooide haar Master in antropologie aan de Universiteit van Kopenhagen in 2004. Haar scriptie was gebaseerd op etnografisch onderzoek onder jongeren in Kaapstad. De hoofdvraag was hoe jongeren hun veiligheid weten te waarborgen in een dagelijks leven dat gekenmerkt wordt door voortdurende geweldsdreiging. In 2009 promoveerde Marie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar proefschrift richtte zich op de vraag waar en wanneer jongens in Kaapstad geweld gebruiken, en wat zij doen om dat juist te vermijden. Marie werkt op het NSCR aan een project dat zich richt op interviews met overvallers uit Nederland. De nadruk ligt hierbij op het verklaren van waarom (geplande) overvallen soms gepleegd en soms niet gepleegd worden, en waarom sommige overvallen met meer geweld gepaard gaan dan andere. Onderzoekinteresses van Marie zijn de situationele aspecten van de criminaliteit, het vermijden van misdaad, geweld, overvallen, daders, jeugd, agency, mannelijkheid, straatcultuur, sociale en ruimtelijke mobiliteit, kwalitatief onderzoek, etnografie van gevangenissen, Zuid-Afrika.

De plattegrond van het VU-complex toont de ligging van het gebouw en de wandelroutes vanaf de parkeerterreinen. Vanaf station Amsterdam-Zuid is het 10 minuten lopen. Het is plezierig als jullie een kwartier eerder aanwezig zijn (dus om 13.45 uur) zodat we neuzen kunnen tellen en nagaan of er niemand is verdwaald of ergens achtergebleven.
Graag opgave van deelname (gratis voor leden, inclusief lunch) voor 10 april.