Informatie

Over Ellessy

Ingeschreven bij de KVB (Koninklijke Vereniging van het Boekenvak)

Lid van de VZU (Vereniging van Zelfstandige Uitgevers) en van het GNM (Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs)

Distributie Nederland Centraal Boekhuis, Culemborg

Distributie België Maklu, Antwerpen

Beurzen
Uitgeverij Ellessy staat 2 keer per jaar op de beurs Vers voor de Pers/Manuscripta. Hans Bellingwout vertegenwoordigt Ellessy op de inkoopbeurzen.

Ontstaan en korte geschiedenis

Uitgeverij Ellessy werd in 1990 opgericht door Larry Iburg, die in die tijd nog als parttime bibliotheektechnisch medewerker werkte bij Biblioservice Gelderland.
De eerste uitgave was Lady Shatterhand’s lover en andere indianenverhalen uit biblioheek en boekhandel’, met een voorwoord van Johan Polak. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Unicef-ambassadeur Herman van Veen, omdat 1 gulden per verkocht ex. bestemd was voor Unicef. Het boek verscheen in oktober 1990 en er werden ruim 2000 ex. van verkocht. Daarna verschenen diverse uittrekselboeken, bv. de reeksen Eigentijds, Eigenwijs, Jeugdboeken en Boek in-Boek uit.

Andere uitgaven

Van een groot aantal boeken van Ellessy worden aangepaste producties gemaakt (brailleboeken, CD-luisterboeken etc.) door Dedicon voor mensen met een leeshandicap.

In 2006 kwam uitgeverij met een geheel nieuw fonds, namelijk EllessyRelax, een reeks ontspannende hedendaagse familie- en liefdesromans voor met name vrouwelijke lezers van alle leeftijden. De eerste roman in de serie was Bedrogen liefde van Anita Verkerk. De Relax-boeken worden enorm gewaardeerd getuige de grote uitleencijfers in de bibliotheken. De schrijfsters Hetty Luiten en Gerda van Wageningen behoren tot de top 100 van de meest uitgeleende auteurs.
Sinds 2008 is er ook een EllessyRelax+-reeks. De plus staat voor spanning. Romans in dit fonds bevatten dus niet alleen liefde, romantiek, relationele- en/of familieproblemen, maar ook een flinke dosis spanning. Een leuke combinatie …

In een (ver) verleden gaf Ellessy ook andere fictie (voor volwassenen) dan thrillers en liefdesromans uit.
In 1996 bv. verscheen het boek: Hemelse lusten van Joyce Wouters. Een aantal erotische verhalen over sterrenbeelden. Een erotische horoscoop. Gevarieerde verhalen vol passie en sensualiteit en gebaseerd op de 12 sterrenbeelden. Het boek is geïllustreerd met 12 erotische kunstfoto’s van de helaas te vroeg overleden Theo Lode de Leede.
In 1999 verscheen de romanscript Gordel van smaragd, gebaseerd op de film van Orlow Seunke met in de hoofdrollen Pierre Bokma, Esmée de la Bretonière en Bram van der Vlugt, en ging in première als openingsfilm van de Nederlandse filmdagen. Het verhaal vertelt de koloniale geschiedenis van de Indische Nederlanders tussen 1939 en 1949 door de ogen van de Indische vrouw Ems die een (geheime) liefdesrelatie begint met de Nederlander Theo.
Een jaar later verscheen de verhalenbundel Elf mannen van Hans Koekoek, die eerder vele romans en verhalenbundels schreef voor andere uitgeverijen.
Van Peter de Zwaan verscheen in 2003 de literaire roman Vijftigers. Een literaire nostalgische ‘soap’ voor degenen die in de jaren zestig en zeventig hun jeugd doorbrachten.

Non-fictie

In 1993 verscheen het eerste non-fictie boek bij uitgeverij Ellessy, namelijk Verloren lust, een anorexia nervosa dagboek van Simone Hooymans. Een bijzonder ego-document die destijds veel publiciteit opleverde. Ook omdat er in die tijd nog niet veel persoonlijke ervaringen (over anorexia) gepubliceerd werden. Een jaar later verscheen een ander ego-document i.s.m. uitgeverij Lâle, getiteld Spiegel van de oorlog (dagboek van een vluchtelinge) van Senada Alagic. Ook bijzonder is het boek Patrick, ik wil leven!, het verhaal van de 19-jarige Patrick, een hemofilie-patiënt die via bloedtransfusie besmet is geraakt met het hiv-virus en later daaraan overlijdt.
Ook in de rubriek recreatie, sport en ontspanning verschenen bij Ellessy diverse boeken, zoals: Zweven en laten zweven (over zweefvliegen), Internetgids voor iedereen en Palmares (Europees Kampioenschap voetbal 2000 Nederland), dat werd gemaakt in samenwerking met Infostrada, de organisatie die alle sportstatistieken bijhoudt voor de media.

Vanaf 1991 tot en met 2003 verschenen bij Ellessy diverse literatuuronderwijsboeken, ook wel beter bekend als uittrekselboeken. Rob Chevallier was de eerste die uittreksels maakte van boeken die geschikt waren voorvbo/mavo-scholieren. Zijn uittreksels bundelde Ellessy in de 3 delen Eigentijds. Later verschenen van Rob Chevallier ook uittreksels van jeugdromans in de 2 bundels Eigenwijs. Tegelijkertijd verschenen ook uittreksels van Ruud Kraaijeveld van jeugdliteratuur in de jaarlijkse reeks: Jeugdboeken. Van 1993 t/m 2003 verscheen deze serie jaarlijks.
Van Ruud Kraaijeveld verschenen ook 2 bundels waarin zijn recensies van jeugdboeken zijn gebundeld (Een kwestie van smaak en Smaakmakers)
Tevens verscheen de reeks Boek in-Boek uit, waarin uittreksels stonden van de belangrijkste literaire romans die verschenen tussen 1994 en 2003. Elke 2 jaar verscheen een deel uit deze serie, die ook gericht was op het literatuuronderwijs havo/vwo.
Voor deze doelgroep verscheen ook de serie: Dossier. In elk deel kwam een belangrijke literaire auteur aan bod. Enkele titels: Dossier Adriaan van Dis, Dossier Tim Krabbé, Dossier Kees van Kooten. Een uitzondering in deze serie was: Dossier Harry Potter. Ook verschenen er 4 delen uit de Kwartetreeks, een serie boeken met 4 thematische uittreksels. (Kind in de 2e Wereldoorlog; Vriendschap; Verslaving; en Moeder 7 kind)

Jeugd

Incidenteel geeft Ellessy nu nog jeugdromans uit. In het verleden schreef Peter de Zwaan, bekend van zijn thrillers voor volwassenen, de 3-delige serie Watjeswereld en de jeugdroman Mijn rotvriend. Ook jeugdfantasy is een genre dat Ellessy uitgeeft, bv. Hoeder gezocht van Eveline Bergwerf.
Prentenboeken (Boefels Aftelboek en Boefels sportboek)
Jeugdromans voor kinderen onder de 11 jaar (Hannah en de Grote K)
De jeugdromans van Peter de Zwaan: ze zijn uit het leven gegrepen, zowel aangrijpen als humoristisch.
Van zijn boek: Mijn rotvriend werd een passage gepubliceerd met bijbehorende opdrachten en vragen in het schoolboek Nieuw Nederlands 4 (voor vbo/vmbo b) uit 2000.
Van Peter de Zwaan verscheen ook 3 delen uit de serie Watjes wereld.
Ook andere thrillerauteurs schreven een jeugdroman, bv. Jacob Vis met zijn Trek naar het Noorden en Guido van der Kroef.
Andere Ellessy-auteurs die realistische jeugdromans schreven zijn:
Gabriëlla Croiset, Johan Diepstraten, Renate Marlis, Martine Letterie, Pauline Wesselink.
Voor de Cito-toets zijn ook passages gebruikt van Ellessy-jeugdboeken, bv. van De beestmeester van Jan Kuppens, die ook een 2-delige fantasyromanserie schreef.
Andere auteurs die fantasy-jeugdromans schreven zijn:
Frank Herzen, Elsbeth Willemse, Nick Neem en Eveline Bergwerf.

En dan zijn er natuurlijk de non-fictie jeugdboeken. Vanaf 1991 tot en met 2003 verschenen bij Ellessy diverse literatuuronderwijsboeken, ook wel beter bekend als uittrekselboeken.Rob Chevallier was de eerste die uittreksels maakte van boeken die geschikt waren voorvbo/mavo-scholieren. Zijn uittreksels bundelde Ellessy in de 3 delen Eigentijds. Later verschenen van Rob Chevallier ook uittreksels van jeugdromans in de 2 bundels Eigenwijs. Tegelijkertijd verschenen ook uittreksels van Ruud Kraaijeveld van jeugdliteratuur in de jaarlijkse reeks: Jeugdboeken. Van 1993 t/m 2003 verscheen deze serie jaarlijks.
Van Ruud Kraaijeveld verschenen ook 2 bundels waarin zijn recensies van jeugdboeken zijn gebundeld (Een kwestie van smaak” en “Smaakmakers)
Tevens verscheen de reeks Boek in-Boek uit, waarin uittreksels stonden van de belangrijkste literaire romans die verschenen tussen 1994 en 2003. Elke 2 jaar verscheen een deel uit deze serie, die ook gericht was op het literatuuronderwijs havo/vwo.
Voor deze doelgroep verscheen ook de serie: Dossier. In elk deel kwam een belangrijke literaire auteur aan bod. Enkele titels: Dossier Adriaan van Dis, Dossier Tim Krabbé; Dossier Kees van Kooten. Een uitzondering in deze serie was: Dossier Harry Potter.
Ook verschenen er 4 delen uit de Kwartetreeks, een serie boeken met 4 thematische uittreksels. (Kind in de 2e Wereldoorlog; Vriendschap; Verslaving; en Moeder 7 kind)

Vanaf 2003 verschijnt de WWW-reeks. WWW staat voor ‘Wij Willen Weten’. De serie is bestemd voor scholieren ter voorbereiding van een werkstuk of spreekbeurt.
Van vele interessante en veelgevraagde onderwerpen zijn er inmiddels WWW-boekjes verschenen. Ook is de algemene WWW-serie inmiddels uitgebreid met diverse thematische WWW-series, t.w. WWW-Terra (over landen, provincies etc.), WWW-Beroepen, WWW-Sport, spel & dans en WWW-Gezondheid. Voor meer informatie en titels over deze series kun je klikken op de button boeken en daarna op de titel WWW.
Ook verscheen de reeks J/V-info. De 2 hoofdletters kan op 2 verschillende manieren geïnterpreteerd worden: Jong Volwassenen, Jeugd en Volwassenen. Er zijn 2 delen verschenen: Van basisschool tot brugklas en Een werkstuk? Een spreekbeurt? Geen probleem!. Het zijn informatieve boekjes over onderwerpen die te maken hebben met opvoeding en onderwijs en zijn geschikt voor zowel kind als ouder.