Lonely boy

lonelyboyGerard Nanne
ISBN 978-90-8660-245-2
Prijs € 17,95
Aantal pagina's 216
Verschenen 15-2-2014

Na het overlijden van haar moeder gaat Lucy den Hollander op zoek naar haar vader. Kort nadat ze hem heeft opgespoord, wordt hij vermoord aangetroffen in het Hoornse Julianapark.
Voor inspecteur Jillian Blom, rechercheur Paula van Es en de onlangs aan het korps toegevoegde rechercheur Felix Winner, betekent dit het begin van een bizarre speurtocht, waarin niets is wat het lijkt. Er loopt ook een vermissingszaak van de negenjarige Robin Verhagen. Hij is al vier weken spoorloos en binnen het rechercheteam is de hoop op een goede afloop zo goed als verdwenen. Gaandeweg het onder- zoek lijkt het er op dat de vermiste Robin en de vermoorde man in het park met elkaar te maken hebben. Maar het antwoord daarop laat lang op zich wachten. Tot de afschuwelijke waarheid aan het licht komt...

‘Wordt dit je eerste moordzaak?’
Jillian kijkt de man naast haar geërgerd aan. Hij denkt zeker met een aspirant te maken te hebben, bedenkt ze ondertussen foeterend over een automobilist die weigert naar de kant te gaan. ‘Ik ben niet van plan jouw vraag serieus te nemen’, zegt ze snibbig zodra ze de auto is gepasseerd.
‘Wat jij wilt’, zegt Winner schouderophalend. ‘Ik stelde de vraag omdat je op mij een nogal nerveuze indruk maakt. Niet om je te beledigen.’
Het Julianapark in Hoorn ligt aan de voet van het Markermeer. Bij helder weer zou de Houtribdijk zichtbaar moeten zijn, maar daar is nu geen sprake van. Een laaghangende bewolking beperkt het zicht tot niet veel meer dan een paar honderd meter. Jillian rondt het gesprek af met een van de agenten die na het bericht van de centrale meldkamer poolshoogte is gaan nemen. De plaats delict is afgezet met rood-witte linten, waarachter nieuwsgierige wandelaars pogen te ontdekken wat er gaande is. Winner maant hen met armgebaren door te lopen. Als dat niet afdoende blijkt, loopt hij met ferme pas op de nieuwsgierigen af en maakt ze op niet mis te verstane wijze duidelijk te vertrekken. Waar ze onmiddellijk gehoor aan geven. Jillian bewondert zijn doortastende optreden.
Nadat ze de dode man had herkend van de foto die Lucy haar deze ochtend gaf, bekende ze haar nieuwe collega dat ze onderweg inderdaad nerveus was geweest. Waar ze voor vreesde is bewaarheid.
‘De vrouw die het slachtoffer vanmorgen vond is onmiddellijk na haar ontdekking naar haar huis gegaan’, laat Jillian Winner weten. ‘Ze heeft van daaruit de alarmdienst gebeld. Ik denk dat het verstandig is als jij de auto pakt en bij haar langs gaat.’
Winner geeft geen antwoord. In plaats daarvan tuurt hij met bewonderende blik over het meer, waar een reiger, onaangedaan door het gebeurde, enkele centimeters boven de waterlijn scheert.
‘Heb je me wel gehoord?’ vraagt Jillian ongeduldig.
Winners brede kaken blijven gesloten. Terwijl broeders achter hem bezig zijn de dode man op een brancard te tillen blijft hij over het water turen. golfjes spatten zachtjes uiteen tegen de rotsachtige keien.
‘Het is mooi hier’, mompelt hij. Jillian kijkt hem peinzend aan. Voor haar lijkt het toonbeeld te staan van iemand die onder de meest lugubere omstandigheden oog kan houden voor de natuur. In al haar grilligheid.

Interview met Gerard Nanne naar aanleiding van zijn boek “Lonely boy”
1. Lonely Boy is je dertiende (in dit geval hopelijk geen ongeluksgetal) boek. Verliep het schrijfproces makkelijker, na al twaalf boeken te hebben geschreven? En hoe ziet dit proces eruit?

Mijn vrees voor het getal dertien voel ik niet. Integendeel eigenlijk. Ik tart het lot. Trouwde veertig jaar geleden op de dertiende. Naar achteraf bleek, een geluksgetal. Ik weet niet hoe collega-auteurs dat ervaren, maar voor mij geldt niet dat het schrijfproces makkelijker verloopt. Elk verhaal kent weer zijn eigen hobbels. Daarbij wil ik ook niet dat het te veel een kunstje wordt. Ik start mijn verhaal vanuit een idee dat ik in grote lijnen heb uitgewerkt. Achteraf blijkt telkens dat daar verrekt weinig van overeind blijft. Het verhaal kiest dan toch weer zijn eigen weg. In het begin verzette ik mij daar nog wel eens tegen, maar nu laat ik dat toe en laat me verrassen waartoe dat leidt.
2. Je boeken spelen zich veelal af in West-Friesland, waar je zelf woont. Haal je daarnaast voor je verhalen nog veel inspiratie uit je eigen omgeving en leven?

Ik voel me thuis in West-Friesland en ik denk dat dat tot uitdrukking komt in mijn verhalen. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven. Meestal is dat een mix van verhalen van mensen over wat ze hebben meegemaakt en gebeurtenissen waarover ik lees. Gebeurtenissen en verhalen die me voldoende raken om te gebruiken voor een roman.
3. Naast schrijver, ben je ook metselaar geweest. Lukte het dit te combineren of keek je uit naar het moment waarop je met pensioen kon, en je je volledig kon richten op het schrijven?

De combinatie metselen/schrijven heb ik nooit een bezwaar gevonden. Beide ambachten zijn scheppend en misschien is dat tevens de reden dat ik me tot beiden aangetrokken voel. Dat ik inmiddels ben uitgewerkt heeft als voordeel dat ik meer tijd kan besteden aan het schrijven en daarnaast tijd overhoudt om dingen te doen die ik ook leuk vind, maar door het schrijven er wel eens bij zijn ingeschoten. Zoals onder andere het maken van kanotochten, een passie waar ik me ook graag op uitleef.
4. Het nieuwe jaar is net van start gegaan. Wat hoop je dit jaar te bereiken? Heb je al nieuwe verhalen in je hoofd zitten?

Wat ik hoop te bereiken in 2014 is dat Lonely Boy door het grote publiek wordt opgepakt. Het verhaal verdient het! Ter ondersteuning van de promotie zijn er een aantal plannen waarop ik nog niet vooruit wil lopen, maar die bij doorgang daarvan redelijk uniek genoemd kan worden. Dat is dan ook weer een voordeel van het uitgewerkt zijn: de tijd die je aan zaken als promotie kan besteden. Met een nieuw verhaal ben ik al weer druk bezig. Over wat dit gaat inhouden wil ik me nog niet uitlaten. Als gaat lukken wat ik in mijn hoofd heb, hoor je daar volgend jaar alles over…

Recensie op Boekrecensies Charles Kuijpers

Gerard Nanne beschrijft op vloeiende en instructieve wijze het recherchewerk. De redeneringen aan de hand van gevonden feiten, de dwarsverbanden en potentiële verdachten volgen elkaar in mooi tempo op. Begrijpelijk is ook de teleurstelling bij de speurders als het alibi van een sterk verdacht karakter onomstotelijk sluitend blijkt te zijn.
Daarnaast is er gepaste aandacht voor het privéleven van de rechercheurs.
De plot blijkt evenwichtig opgezet en de ontknoping is verrassend.

Gerard Nanne is een stilist van het zuiverste water. In eenvoudige doch doeltreffende taal weet hij zeer snel de geëigende sfeer te scheppen waarin het vloeiende en intrigerende verhaal zich afspeelt. De personages komen snel tot leven en worden fraai uitgesponnen. Beladen thema’s schuwt Nanne geenszins. Zij maken het boek extra lezenswaardig.

Ik heb het al vaker gezegd: Gerard Nanne is een topper tussen de Nederlandse thrillerschrijvers. Hij verdient een veel grotere bekendheid onder de thrillerlezers dan hij nu heeft.

“Lonely boy” is een zeer goed boek en krijgt (ook al!) vier sterren.

Geschreven door Charles Kuijpers


Lezersrecensie op Hebban

Voor de liefhebber van een gewone whodonit lekker leesvoer. Geen gepsychlogiseer, geen al dan niet cursieve flashbacks, geen literaire pretenties, gewoon een moordzaak en een verdwijning. Doet me denken aan de tv-serie Frost.
Grootste bezwaar is dat de karakters vlak blijven. Aan het eind een vrij onbegrijpelijke wachttijd van bijna een dag voor de verdachte van dat moment wordt opgezocht, maar ook een uitkomst die je niet ziet aankomen. Het Nederlands mag wel iets gepolijst worden, of is dit gezeur van een oude man?

4 sterren
Geschreven door Joost B.


Recensie van Coenraad De Kat

De hoofdpersoon Lucy den Hollander gaat op zoek naar haar vader die ze nooit heeft gekend en haar aan alcoholverslaafde moeder wilde tot aan haar dood er niets over zeggen. Lucy komt een foto tegen toen ze het huis van haar overleden moeder aan het leeghalen is. Ze vindt haar vader en kort daarna wordt hij dood aangetroffen in een park. Er is ook al 4 weken een zoektocht aan de gang naar een verdwenen 9 jarig jongetje Robin Verhagen. Inspecteur Jillian Blom en de resercheurs Paula van Es en Felix Winner zitten op deze zaak en komen tot conclusie dat deze 2 zaken meer elkaar gemeen hebben dan ze in eerste instantie denken.

Jammer is dat het boek de lading van spanning net niet in zich heeft maar daar tegenover staat dat het verhaal goed in elkaar steekt en de opbouw goed verloopt. Helaas kruip je tijdens het lezen ook niet in de huid van de karakters zodat je één wordt met ze. De karakters zijn divers en hebben allemaal een eigen ik dat naar boven komt in het verhaal. De karakters blijven ondanks alle persoonlijke info wat oppervlakkig maar wel met een psychische lading erin.. Tijdens het lezen roept het verhaal wel vragen op van hoe kan dit en er moet iets aangedaan worden aan deze praktijken. Maar wat..... Aan het einde wordt je toch nog even verrast. Het boek leest vlot en makkelijk.

3 sterren


Recensie Leesfanaten

Lucy den Hollander heeft weinig contact met haar alcoholverslaafde moeder. Na haar dood ontdekt Lucy in haar moeders huis een foto van de man die vermoedelijk haar vader is. Nieuwsgierig geworden gaat zij naar hem op zoek. Meteen al tijdens de eerste ontmoeting klikt het bijzonder goed tussen de twee. Zo goed dat Lucy geen kwaad woord over hem wil horen. Zelfs niet als er gaandeweg tekenen zijn die erop lijken te wijzen dat haar vader zich bezig houdt met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen...

Gerard Nanne heeft al vele boeken op zijn naam staan. Toch is dit mijn eerste kennismaking met deze auteur. Het feit dat 'Lonely boy' zich voor een groot deel afspeelt in en rondom Hoorn was voor mij als rasechte Hoornse een extra reden om dit boek te lezen. De verschillende bekende plekken die in het boek voorkomen, geven voor mij een extra dimensie aan het lezen. Een passage speelt zich bijvoorbeeld af rondom het clubhuis 'De Toorts' van de scoutingvereniging. Doordat ik daar meermalen rond heb gelopen omdat mijn zoon daar op scouting zat, komt het een en ander helemaal tot leven.

Helaas geldt dat niet voor de personages in 'Lonely boy'. Zij komen moeizaam tot leven en het lukt de auteur maar niet om me het verhaal in te trekken. Een verhaal dat overigens staat als een huis, dat zeker! Maar door de vlakke emoties en de soms vreemd aandoende reacties van de verschillende personen weet Nanne mij niet te overtuigen. Dat is erg jammer, aangezien de ingrediënten voor een goede thriller wel degelijk aanwezig zijn.


Recensie op Boekensalon

Als haar moeder in maart 2013 is overleden moet Lucy, enig kind na de zelfmoord van haar autistische broer, het huurhuis van haar moeder binnen een week leeg opleveren. Ze vindt foto’s van haar vader, die zeventien jaar eerder zijn gezin verliet en over wie haar moeder niet wilde praten, en gaat naar hem op zoek. Na enig speurwerk vindt ze hem in Amsterdam-Noord; hij is blij haar te zien en het klikt tussen hen. Lucy en haar vriend hebben drie weken geregeld contact met hem, tot hij niet arriveert op een eetafspraak. Ze kunnen hem maar niet bereiken, doen aangifte, een dag later vindt de politie hem vermoord in een park in Hoorn. Het onderzoek van inspecteur Jillian Blom en twee rechercheurs, die ook werken aan de vermissingszaak van een jongen van 9, gaat moeizaam. Dit is de 13e thriller van de West-Friese ondernemer (1949) die in 2002 schrijver werd. Het spannende verhaal wordt met vaart verteld, is goed opgebouwd, met heel herkenbare hoofdpersonen en steeds nieuwe ontwikkelingen die uitmonden in een zeer verrassend en aannemelijk slot.


Recensie Bangersisters

Na het overlijden van haar moeder gaat Lucy den Hollander op zoek naar haar vader. Kort nadat ze hem heeft opgespoord, wordt hij vermoord aangetroffen in het Hoornse Julianapark. Voor inspecteur Jillian Blom, rechercheurs Paula van Es en Felix Winner, betekent dit het begin van een bizarre speurtocht, waarin niets is wat het lijkt. Er loopt ook een vermissingszaak van de negenjarige Robin Verhagen. Hij is al vier weken spoorloos. Gaandeweg het onderzoek lijkt het er op dat de vermiste Robin en de vermoorde man in het park met elkaar te maken hebben. Maar het antwoord daarop laat lang op zich wachten. Tot de afschuwelijke waarheid aan het licht komt...

Als Robin van 9 jaar de groenbakken buiten zet voor zijn moeder Lea, verdwijnt hij ineens. Zonder ook maar een spoor achter te laten. Ouders en politie zetten een grootse zoektocht op, een Amber Alert gaat uit. Hij lijkt echter van de aardbodem verdwenen. Niemand heeft iets gezien of gehoord, zo lijkt het althans.

Lucy is vanaf haar 7e zonder haar vader opgegroeid en de band met haar moeder is ronduit slecht. Er is haar nooit verteld waarom haar vader geen contact heeft gehouden en uit haar leven is verdwenen. Haar autistische broer Vincent heeft een aantal jaren geleden zelfmoord gepleegd en het gezin is verder uiteen gevallen. Wanneer Lucy's moeder komt te overlijden komen er diverse verhalen vrij die haar doen besluiten om haar vader Daan te gaan zoeken. Op zoek naar antwoorden. Ze heeft al snel succes en Lucy kan haar geluk niet op. Haar vriend Lars ziet het allemaal niet zitten en vertrouwd Daan niet, het gaat hem allemaal veel te snel. Als Daan een aantal weken na de hernieuwde kennismaking vermoord wordt gevonden is Lucy ten einde raad. Wie heeft deze intens lieve man, haar vader, de opa van haar nog ongeboren kind, om het leven gebracht?

Het politieteam van Jillian Blom is gefrustreerd over het doodlopen van het onderzoek naar Robin. Hun team wordt versterkt door Felix Winner, die zelf het een en ander heeft meegemaakt in zijn priveleven. Deze Winner wordt op de zaak van Robin gezet, wellicht dat zijn frisse blik op de zaak iets oplevert. Jillian is zelf belast met de moord op Daan, gevonden in het park. Zoveel vragen en zo weinig antwoorden. Het lijkt haast onmogelijk dat deze Daan het slachtoffer is geworden van een afrekening, werkelijk niemand kan ook maar iets negatiefs over hem vertellen. Maar is deze Daan dan 'zomaar' vermoord, het slachtoffer van zinloos geweld? Lucy is hiervan overtuigd.

Hoe had iemand vooraf kunnen voorspellen dat deze twee zaken, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, zo met elkaar verweven zouden zijn? En dat er zelfs de letterlijke grenzen overschreden gaan worden met de meest gruwelijke ontdekkingen over een aantal andere verdwijningszaken. Kan het...? Het zal toch niet?? Of toch wel?

Deze kleine pocketuitgave herbergt een angstaanjagend verhaal, dat van het verdwijnen van je kind. De nachtmerrie voor iedere ouder. De manier waarop het wordt verteld is heel actueel, waarheidsgetrouw, het is tenslotte iets wat we helaas te vaak zien en horen op het nieuws. Ik vind de schrijfstijl van Nanne in dit boek erg prettig, ongecompliceerd. Je hebt het boek zo uit. De karakters zijn goed weergegeven, alles is echt aannemelijk. Er is geen moment geweest tijdens het lezen wat niet zou kunnen kloppen of over de top is, geen enkele keer. Van mij had er zelfs nog wat meer aandacht en uitdieping mogen zijn ten aanzien van de individuele levens van het politieteam. Ze lenen zich daar uitstekend voor, volgens mij is daar nog best het een en ander over te schrijven, interessant zijn ze in ieder geval wél. Ik heb het te doen gehad met de ouders van de verdwenen Robin maar ook met Lucy, die zo intens verdrietig opnieuw haar vader verliest. De verhaallijn van Lucy wordt zo nu en dan ook vertelt vanuit Lucy zelf, zij is dan de 'ik persoon'. Haar overdenkingen kan ik me zo goed voorstellen! Maar toch, ergens tussen de letters door proef je absoluut dat er iets wringt, dat er iets niet klopt, er zit iets aan te komen. Tot op het laatst blijft het echter de vraag wie, wat en waar. Werkelijk pas op de allerlaatste pagina's weet je wat je graag wilt weten en het plot heeft mij dan ook oprecht verrast. Dát had ik niet verwacht!

Op zich is het gegeven voor dit verhaal niet uniek; een politieteam, de zoektocht naar, een moord en zijn (in)directe slachtoffers. Maar de manier waarop het allemaal is neergezet maakt het zeker de moeite waard om te gaan lezen.
"Lonely Boy", na het lezen van dit verhaal kan ik alleen maar beamen dat de titel een voltreffer is. Niet perse in de meest voor de hand liggende betekenis overigens.
Ik vond "Lonely Boy" een fijn boek om te lezen.

Door Patricia van Trigt

Persbericht

Een spannende moordzaak en geheimzinnige vermissing in Gerard Nannes misdaadroman Lonely Boy

Lonely Boy is het dertiende boek van de hand van Gerard Nanne. De schrijver verwacht niet dat dit getal ongeluk brengt; integendeel. Hij tart graag het lot. Je weet uiteindelijk toch niet wat je te wachten staat. Dat geldt in dit verhaal ook voor de Hoornse recherche, die door een vermissing en moordzaak in een onderzoeksproces terechtkomt waarin niets is wat het lijkt.

Nanne laat in Lonely Boy zijn bekende personages Jillian Blom en Paula van Es weer schitteren, maar deze keer krijgen zij versterking van een nieuwe rechercheur, Felix Winner. Samen storten ze zich op een moordzaak, nadat het contact tussen de pas herenigde dochter Lucy den Hollander en vader Daan van Iwaarden ruw wordt verbroken: Daan wordt vermoord aangetroffen in het Hoornse Julianapark. Het team houdt zich bovendien ook bezig met de vermissing van de negenjarige Robin Verhagen. Hij is al vier weken spoorloos en binnen het rechercheteam is de hoop op een goede afloop zo goed als verdwenen. Gaandeweg het onderzoek lijkt het er op dat de vermiste Robin en de vermoorde man in het park met elkaar te maken hebben. Maar het antwoord daarop laat lang op zich wachten. Tot de afschuwelijke waarheid aan het licht komt…

Hoewel de misdaadschrijver al een dozijn boeken op zijn naam heeft staan, geldt voor hem niet dat het schrijfproces makkelijker verloopt. Nanne vertelt: ‘Elk verhaal kent weer zijn eigen hobbels. Daarbij wil ik ook niet dat het te veel een kunstje wordt. Ik start mijn verhaal vanuit een idee dat ik in grote lijnen heb uitgewerkt. Achteraf blijkt telkens dat daar verrekt weinig van overeind blijft. Het verhaal kiest dan toch weer zijn eigen weg. In het begin verzette ik mij daar nog wel eens tegen, maar nu laat ik dat toe en laat me verrassen waartoe dat leidt.’ Zijn inspiratie haalt de auteur uit het dagelijks leven. Zo komt West-Friesland, waar hij woont, terug in zijn verhalen, en gebruikt hij gebeurtenissen en verhalen van mensen om hem heen.

Het resultaat is een verontrustend verhaal. Spannend, beklemmend, en soms ook ontroerend.

Lonely Boy, misdaadroman
Auteur: Gerard Nanne
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 245 2
Omvang: 216 pag.
Prijs: € 17,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel en via internet.