Janna

Maresa Jacobse
ISBN 978-90-8660-267-4
Prijs €
Aantal pagina’s
Verschijnt november 2014

Janna werkt voor de tweede zomer op rij bij YoungCamp, samen met haar broer Tim en tentgenoot David. Het wordt een gezonde zomer, neemt ze zich voor, en ze start tijdens haar zomerbaan een blog over gezond eten en bewegen. Hoe meer bezoekers er op haar blog komen, hoe meer Janna gaat twijfelen of ze wel echt zo gezond bezig is. En dan is er Lily. Lang, slank, en voor Janna’s gevoel niet te vertrouwen. Maar hoe maakt ze dat David duidelijk?

Janna is het derde deel van een serie over leuke, spannende en soms verliefde zomers in Zuid-Frankrijk. In elk deel speelt een andere campingbezoeker de hoofdrol. In deel 1 was dat Jamie en in deel 2 Melissa.

Tot Janna’s verbazing slapen ze in precies dezelfde tent als vorig jaar. De lappen hangen er nog net niet bij, maar de tent ziet er niet uit alsof hij het nog heel lang overleeft. Janna’s ouders hebben net afscheid genomen – waar Janna blij om is, anders hadden ze zeker wat stampei gemaakt om de staat van de slaapplek van hun kinderen. Over een paar weken komen ze alweer langs op de camping. Janna vraagt zich af of de tent dan al is ingestort.
De lokale beheerder van YoungCamp, Timo, kijkt er zelf ook wat beschaamd bij.
‘Waarschijnlijk krijgen we volgend jaar nieuwe tenten voor de werknemers,’ zegt hij erbij. Het klinkt troostend. Janna staart Timo aan. Is dit een grap?
Tim lijkt het wat minder zwaar op te vatten. ‘Ach, hij staat toch,’ grapt hij. Met zijn rugtas al half van zijn schouder om hem binnen neer te zetten opent hij de rits van de tent. Tenminste, tot het lipje er halverwege af valt. Met een beteuterd gezicht staart Tim ernaar. Janna moet erom lachen.
‘Geef maar,’ zegt Timo. Met een snelle beweging buigt hij het lipje om en plaatst hem weer terug op de ritssluiting. Janna vindt het bijna verdacht hoe makkelijk hij dat doet. Bij hoeveel tenten heeft hij dit trucje al uitgevoerd? En hoe vaak bij die van hen? Op de een of andere manier zou het haar niets verbazen als zij het aan het eind van de zomer ook goed kan.
‘Dit is de sleutel van de beheerdersmobile,’ zegt Timo. Janna moet nog steeds lachen als ze het woord weer hoort. Haar ouders denken bij dit woord altijd aan batman mobile, vertelden ze, en Janna krijgt dat beeld niet meer uit haar hoofd. Een beter woord zou beheerderscaravan zijn, maar waarschijnlijk klinkt mobile hipper.
Timo geeft intussen nog wat laatste instructies, die niet verschillen van vorig jaar (‘Vergeet niet de beheerdersmobile altijd op slot te doen!’), en laat Janna en Tim dan alleen achter om hun spullen in de tent te zetten.
Ze zijn snel met uitpakken. Als ze net beslag hebben gemaakt voor pannenkoeken en de stoelen in de buurt van het gasstel hebben gezet, klinkt er een bekende stem.
‘David!’ Janna is blij hem te zien. Hij lijkt opeens een stuk ouder geworden. Negentien moet hij nu zijn, iets ouder dan Tim. Ze geeft hem drie zoenen. Tim geeft hem een high five en omhelst hem kort.
‘Gozer!’
David doet zijn rugtas af en pakt er een extra stoel bij. ‘Ik kom net op tijd, zo te zien.’ Hij knikt naar de beslagkom. Intussen zet Tim het vuur aan.
‘Hebben jullie genoeg?’
Janna knikt. ‘Meer dan. Ik heb toch niet zo’n trek.’
David kijkt haar aan. ‘Je ziet er goed uit! Vorig jaar was je echt zo’n dunnetje, en nu ben je tenminste wat voller.’
Janna lacht om de opmerking, maar weet niet zo goed waarom ze zich opeens rot voelt. Ach, David kan soms wat onhandig uit de hoek komen. Ze legt de opmerking naast zich neer. Vorig jaar was ze ook echt heel dun; haar vriendinnen riepen altijd dat ze dat zo’n vreselijke eigenschap van haar vonden omdat ze verder at wat ze wilde.
David knoopt intussen een gesprek aan met Tim. Janna staart naar de pan op het vuur. Op de automatische piloot draait ze de pannenkoeken om en legt ze daarna op een van de borden. Haar gedachten zijn ergens anders. In de auto namen haar toekomstplannen opeens grotere vormen aan. Schrijven voor websites bleef maar in haar hoofd hangen. Vorige week zag ze online een video van een meisje dat haar eigen blog startte en daar nu fulltime geld mee verdiende. In het filmpje toonde ze screenshots van hoe haar website er eerder uit had gezien. Janna snapte niet dat daar toen zo veel bezoekers op af waren gekomen. Het ontwerp vond ze niets. Nu speelt ze al een tijd met het idee om zelf een blog op te zetten. Tijdens de schoolperiode heeft ze daar geen tijd voor gehad. Ze schoof het idee voor zich uit tot de zomer – tot nu, eigenlijk. Ze is dan wel aan het werk, als dit jaar hetzelfde wordt als vorige zomer houdt ze nog genoeg vrije tijd over. Misschien kan ze schrijven over haar avonturen in Zuid-Frankrijk. Of nee: misschien kan ze foto’s nemen van wat ze kookt, en daarbij de recepten plaatsen, en tips om meer te bewegen. Dat doet het nu heel goed – mensen willen graag leren hoe je makkelijk afvalt en receptenblogs zijn superpopulair.
‘Hé, dromer!’ David beweegt met zijn hand voor haar gezicht. ‘Ik vroeg of je nog stroop wilde.’
Janna gaat rechtop zitten en glimlacht. ‘Nee, dank je, ik heb een pannenkoek met appel.’ Ze strooit er wat kaneel over en neemt een hap. Terwijl ze kauwt, ontvouwt het idee van haar eigen gezonde blog zich steeds verder. Morgen begint ze eraan, neemt ze zich voor.

Janna is alweer je elfde boek. Verveelt het schrijven nooit?

Nee, sterker nog: hoe meer ik schrijf, hoe meer inspiratie ik krijg. Het ene idee wakkert het andere idee aan. De laatste tijd stuur ik mezelf een e-mail als ik ’s nachts op een idee kom. Toen ik dat vroeger niet deed, vergat ik veel. Nu kan ik al die ideeën bundelen en heb ik altijd wel iets nieuws om aan te werken. Elk verhaal is anders, dus dat maakt het voor mij afwisselend.

Janna gaat over een avontuurlijk meisje. Past dit bij je?

Ja, ik onderneem zelf ook veel! Alhoewel ik nog nooit in het buitenland heb gewerkt, heb ik al wel veel gereisd. Toen ik zeventien was, heb ik zelfs gesolliciteerd op hetzelfde werk als wat Janna in het boek doet; werken op een camping. Uiteindelijk heb ik dat wegens tijdgebrek niet gedaan.

Wat betekent een eetstoornis voor jou?

Ik vind eetproblemen en eetstoornissen interessant; je hele gedachtegang is zo irrationeel dat het fascinerend is. Omdat ik uit eigen ervaring kan putten, maakt dat het makkelijker om me in te leven als mijn hoofdpersoon obsessief met eten bezig is. Ik wilde met Janna echter een verhaal schrijven met een omslagpunt; de hoofdpersoon heeft geen eetstoornis, maar eetgestoorde gedachten. Het belangrijkste dat ik lezers wil meegeven, is hoe je kritisch kunt kijken naar je eigen gedachten rondom eten. Achter in het boek heb ik ook een nawoord met enkele adressen naar hulp.

Komt er nog een deel in de serie Zomers in Zuid-Frankrijk?

Dat is wel de bedoeling! Ik had ideeën voor de eerste drie boeken, en die heb ik nu uitgewerkt. Voor een volgend deel heb ik voor het eerst geen hoofdpersoon in gedachten. Het wordt voor mij dus ook spannend wie dat is!

Recensie door Hebban

Veertien jaar was Maresa Jacobse toen ze haar eerste boek, Rotzooi, schreef. In 2003 wordt dit boek door Uitgeverij Kluitman uitgegeven. In 2006 verschijnen er wederom drie boeken van Jacobse. Inmiddels heeft de Alkmaarse schrijfster en vertaalster haar contract bij Uitgeverij Ellessy lopen. Janna is deel 3 in de serie Zomers in Zuid-Frankrijk.

Janna is blij. Ze mag voor het tweede jaar, samen met haar broer, aan het werk op een camping in Zuid-Frankrijk. Drie maanden lang verhelpt ze problemen bij campinggasten. Ze weet dat ze veel vrije tijd zal hebben en besluit een blog op te richten, gericht op een gezonde levensstijl. Al snel merkt Janna dat ze redelijk wat volgers heeft. De blog leeft en Janna gaat ervoor, maar of dit en haar contact met de volslanke Lily op Janna de juiste uitwerking heeft, is nog maar de vraag.

In de pubertijd vragen veel jongeren zich af of ze wel het juiste figuur hebben. Op tv en in bladen komen de meest slanke vrouwen in beeld en ook lijkt het vaak alsof ‘dunne’ vriendinnen zelfverzekerder zijn. Zo is dat ook in Janna. Janna is onzeker over haar figuur. In elke opmerking lijkt ze te horen dat ze te dik is. Ze denkt aan een gezond voedingspatroon te beginnen, maar lijkt daar erg in door te slaan. Wel denkt ze veel na. Zou ik een eetstoornis hebben, vraagt ze zich regelmatig af.

Hiermee snijdt Maresa een belangrijk onderwerp aan. Janna is niet zozeer geschikt voor de volwassen lezers, het is eerder een jeugdboek. Dat wil niet zeggen dat de ‘ouderen’ het niet zal boeien, maar de schrijfstijl en de belevenissen zijn echt op de jeugd gericht. Het onderwerp, eetstoornis, is dat overigens niet. Maresa weet goed te beschrijven hoe een eetstoornis je langzaam in je macht kan krijgen. Hoe het je leven letterlijk binnensluipt en hoe beïnvloedbaar een jonge meid kan zijn. Als de omgeving het niet doorheeft, werkt dat de stoornis zelfs tegen.

Het verhaal zal voor veel mensen herkenbaar zijn. De onzekerheden die je had toen je 16 was. Iedereen leek zelfverzekerder, jij twijfelde over alles. Je kleding, je haar, je figuur en misschien zelfs je lach. Het is goed om hierbij stil te staan en te laten zien waar ontevredenheid en onzekerheid toe kan leiden.

Janna is duidelijk een jeugdboek, geschreven met een diepere laag en een boodschap. Bijna een must voor tijdens de opvoeding. Het boek leest zeer prettig weg en is ondanks het onderwerp nergens zwaar. Voor sommigen een luchtig snackje, voor anderen wellicht een eyeopener.

Geschreven door Diana van Eynde


Recensie door de Boekensalon

Janna (15) werkt tijdens de vakantie samen met haar broer Tim (18) en tentgenoot David (19) voor het tweede jaar op een Franse camping. Janna denkt erover om na school journalistiek te gaan studeren en begint een blog over gezond eten en een actieve levensstijl. Al snel blijkt deze blog populair bij meisjes die willen afvallen. Ook Janna raakt steeds meer geobsedeerd door gezonde voeding en doet haar best om slanker te worden. Ongemerkt komt zij in de gevarenzone en moet zij oppassen geen anorexia te krijgen. Gelukkig helpt David haar wanneer het dreigt mis te gaan. Eenvoudig verhaal in gemakkelijke taal waarin vakantieverliefdheden worden verweven met de beschrijving van een dreigende eetstoornis. Veel aandacht voor de gemoedstoestand van de hoofdpersoon. De auteur is ervaringsdeskundige en weet op een goede manier duidelijk te maken hoe sluipend en onopgemerkt deze stoornis kan optreden. In het nawoord worden nog enkele tips gegeven en is een checklist opgenomen ter herkenning van eetproblemen. Derde, los te lezen deel uit de reeks 'Zomers in Zuid-Frankrijk'. Vanaf ca. 13 jaar.


Recensie door Proud2bme

Janna is het derde deel van de boekenserie Zomers in Frankrijk. In elk deel van deze serie staat een campingbezoeker centraal. In dit boek draait het om Janna, een meisje dat op het punt staat om haar examenjaar in te gaan en voor de tweede zomer op rij bij YoungCamp gaat werken. Zij neemt zich voor om deze zomer gezond te gaan leven. Om zichzelf hierin te motiveren start ze een blog over gezond eten en bewegen.

De blog trekt steeds meer bezoekers en Janna krijgt er veel positieve reacties op. Hoe meer haar blog groeit, hoe sterker Janna zich af gaat vragen of ze wel goed bezig is. Naast haar blog krijgt Janna nog te maken met Lily: een lang en slank meisje. Janna heeft er veel moeite mee om haar te vertrouwen.


"Er zitten twee stemmen in haar hoofd. De eerste roept dat ze gewoon door moet gaan. De tweede vindt dat ze overdrijft en lag er niet nog een stuk chocola in haar tas? De tweede stem heeft goede argumenten, zoals dat ze in de spiegel toch echt heel dun leek, maar de eerste stem overheerst alles door te zeggen dat het allemaal niet veel moeite is om gezond te eten en dat ze beter haar best moet doen, en dat iedereen weet dat chocola slecht voor je is. Het is nog nooit zo druk geweest in haar hoofd."

In het boek draait het voornamelijk om vriendschap/rivaliteit, liefde en eetproblemen. Het boek is echt geschreven voor een jongere doelgroep, ongeveer tot 16 jaar. Maresa Jacobse, de schrijfster van het boek, heeft zelf 9 jaar een eetstoornis gehad en is daar sinds 2010 vanaf. Dit jaar is zij een eigen blog gestart over gezonder genieten.

Achterin het boek staat nog wat korte informatie over eetstoornissen. Je vindt er onder andere een checklist, tips en er wordt verteld wat je kunt doen als jij problemen hebt met eten. Het boek wordt tenslotte afgesloten met de mooie boodschap:

Eet, geniet en leef!


Recensie door Lekker Lezen

Janna” is het derde boek in de reeks ‘Zomers in Zuid-Frankrijk’ waarin elk boek draait om een andere puberende vakantieganger. In dit geval draait het, zoals de titel al doet vermoeden, om Janna. Janna heeft net 5-vwo succesvol afgesloten en staat dus op het punt om haar examenjaar in te gaan. Ze weet nog niet wat ze wil gaan studeren maar dat is van latere zorg: eerst gaat ze, net zo als vorig jaar, een zomer lang werken op een camping in Zuid-Frankrijk samen met haar broer Tim en diens vriend David.

Eenmaal gearriveerd, besluit Janna dat ze de zomer wil gebruiken om meer te bewegen en gezonder te eten. Als extra steuntje in de rug begint ze daarom een blog die draait om haar vakantiestekje, haar eetgedrag en sportiviteit. Al snel krijgt ze positieve reacties, en zo leert ze Sasja kennen. Janna en Sasja lijken over veel dingen hetzelfde te denken en bouwen al snel een online vriendschap op. In haar vrije uren blogt Janna wat af, maar het is de vraag of ze haar leven niet te veel laat draaien om haar eetgedrag. Ondertussen is daar ook nog Lily: een nieuw aantrekkelijk meisje op de camping dat toenadering zoekt tot Janna en vooral David.
Janna gaat op Lily’s vriendschapsavances in, maar tegelijkertijd is ze onzeker over Lily’s bedoelingen. Dat is overigens niet het enige waar Janna onzeker over is: dankzij haar nieuwe vriendschappen met Lily en Sasja twijfelt Janna meer en meer aan haarzelf. Dit leidt er toe dat Janna zich in een schemergebied bevindt ergens tussen ‘gezond eten’ en het hebben van een ‘eetstoornis’ in.

In het nawoord noemt Jacobse dat ze zelf 9 jaar aan een eetstoornis heeft geleden en dat ze met “Janna” deze problematiek van een nieuwe invalshoek probeert te voorzien. Janna leidt nog niet het leven van iemand met een eetstoornis, maar er is ook niet bepaald sprake van louter een gezonde leefstijl. Vanuit dat punt benaderd, draait “Janna” vooral om zelfvertrouwen en wat het al dan niet hebben daarvan betekent voor de keuzes die je maakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de waarde van dit boekje in die les ligt.

“Janna” leest vlot weg, maar is te gezapig en simpel voor jongeren in de leeftijdscategorie van de hoofdpersoon. Mijns inziens is dit boek het meest geschikt voor meisjes in groep 8 of in de brugklas: de leeftijd waarop leerlingen uit de bovenbouw van de middelbare school het toppunt van cool lijken.
Zo kunnen ze nog op tijd van de fouten van Janna (en Jacobse zelf) leren terwijl ze wegzwijmelen bij deze pre-teen feelgood romantiek. "Beetje weinig (literaire) diepgang, zelfs voor een kinderboek.." hoor ik de kritische ouder/oom/tante/oma/opa nu denken. Maak je niet druk, zelfs Horatius zou trots zijn op deze vereniging van het nuttige met het aangename.

Waardering: 7/10
Geschreven door Ada Siebelink


Recensie door Hebban

Een fris zomerboek in de winter is precies wat je nodig hebt voor een goed humeur. 'Janna' is het derde deel van de serie Zomers in Zuid-Frankrijk, en het elfde jeugdboek van Maresa Jacobse (1986). Het boek is niet alleen maar luchtig: de auteur behandelt een actueel thema.

‘Superfoods zijn hip, net als gezond en puur eten,’ vertelt Maresa Jacobse over de keuze van haar thema. ‘Toch ben ik al veel langer bezig met een verhaal als dat van Janna. Mijn hoofdpersoon begint een blog over gezonde leefgewoontes, maar lijkt door te slaan in gezonder willen eten.’ Dat klinkt als een verhaal zoals er wel meer zijn; boeken over eetstoornissen zijn en masse te vinden in de boekhandel. Maresa vertelt dat zij met Janna’s verhaal juist een andere kant van eetproblemen wil belichten. ‘Zelf had ik negen jaar anorexia. Ik verslond boeken over eetstoornissen, want daar stonden vaak ongemerkt veel tips in die ik kon gebruiken. Met Janna wil ik kijken naar het moment voordat je echt een eetstoornis krijgt. De eetstoornis in ontwikkeling kunnen herkennen lijkt me effectiever dan proberen te herstellen van een eetstoornis. Liever voorkomen dan genezen, eigenlijk.’

Hoofdpersoon Janna werkt voor de tweede zomer op rij op een camping in Zuid-Frankrijk, waar ze ook personages Jamie en Melissa (deel 1 en 2 van de serie) tegen het lijf loopt. Als Janna een blog begint over gezonder eten, praat ze online met gelijkgestemden die ook gezond willen afvallen. Als blijkt dat een meisje met wie ze het goed kan vinden een eetstoornis heeft, gaat Janna aan zichzelf twijfelen – hoe gezond is ze nu eigenlijk bezig? Intussen weet ze niet wat ze aan moet met Lily, een meisje op de camping dat ze voor geen meter vertrouwt.

Op 15 november 2014 presenteert Maresa haar jeugdboek in boekhandel Feijn in Alkmaar. Na afloop is er een signeersessie. Zie voor meer informatie www.maresajacobse.nl Maresa schrijft zelf over gezonder eten via www.gezondergenieten.nl.

Er is (nog) geen extra informatie beschikbaar.