Schijnoffer

SchijnofferArjan Boes
ISBN 978-90-8660-340-4
Prijs € 19,95
Aantal pagina’s
Verschijnt voorjaar 2017

Vlak voordat voordat de uitbundige carnavalsgekte losbarst in Rio de Janeiro wordt een belangrijke PR-medewerkster van de Nederlandse oliemaatschappij Exxal ontvoerd. Als de kidnappers met een onmogelijke eis komen, vreest de directeur van Exxal voor haar leven en schakelt zijn oud-veiligheidsmedewerker Norman Miller in om haar op te sporen in deze bruisende maar tevens levensgevaarlijke metropool. Deze moet alle zeilen bijzetten om niet verstrikt te raken in een ondoorzichtig web van intriges en geweld. De tijd begint te dringen en ondanks tegenslagen en de knellende onzekerheid over op wie hij hij wel of niet kan vertrouwen zet hij zijn zoektocht gedreven voort.
In een spannen en meeslepende thriller neemt het verhaal je mee naar het mooie, avontuurlijke en exotische Brazilië. Daarnaast krijg je een inkijk in de meedogenloze onderwereld en in de politieke- en maatschappelijke corruptie van het grootste land van Zuid-Amerika.

Buiten was een groep kinderen aan het voetballen met een geïmproviseerde bal van afgedankte kleding. Een aantal had afgetrapte schoenen aan, maar de meeste kids liepen op blote voeten. Norman wist dat het zo was en dat het ook altijd zo zou blijven, maar hij kon er maar niet aan wennen en hij werd er altijd een beetje mistroostig van. Zijn aandacht werd getrokken door een luxe personenwagen, die in de verte de bocht om raasde. Vlak voordat hij bij de ingang van de flat was, stoof een grote zwarte Rottweiler achter een hek luid blaffend op hem af. Norman schrok zich wezenloos, deinsde in paniek achteruit en viel op de grond. Zijn hart klopte in zijn keel op het moment dat het grote zwarte monster aanstalten maakte om over het hek te springen en hem naar de keel te vliegen. In een natuurlijke reactie kroop hij in elkaar en sloeg zijn handen ter bescherming voor zijn gezicht. Opeens hoorde hij een klap en vervolgens een jankende hond. Norman keek op en zag dat de hemeltergend piepende Rottweiler zichzelf bijna had gewurgd met een zware ijzeren ketting die om zijn nek zat. Hij hoorde een deur opengaan en een luide stem bulderde:
“Branco, kom hier!”
Met de schrik in de benen stond hij op en veegde het stof van zijn kleren. De hond had zich ondertussen weer redelijk hersteld en keek hem met een vuile blik van achter het hek aan en blafte woest. Snel maakte Norman zich uit de voeten en hij was blij toen hij de ingang van het flatgebouw zag. Nadat hij door de roestige metalen deur naar binnen stapte, kwam hem in het donkere portaal een penetrante geur tegemoet, een mix van verrot voedsel en oude urine. In het zwakke licht zag hij enkele kakkerlakken zich vliegensvlug uit de voeten maken. Ondanks dat het gebouw tien verdiepingen had, was er geen lift. Norman moest zes trappen op en onderweg zag hij verscheidene kogelgaten in de half vergane muren. Van alle kanten hoorde hij muziek door de dunne wanden heen knallen. Toen hij bij nummer 25c aankwam, was het muisstil. Terwijl hij licht hijgend stond bij te komen van de inspanning keek hij op het naambordje en zag dat hij goed zat.
Er was geen bel dus tikte hij voorzichtig op de deur. Het bleef akelig stil en hij klopte opnieuw, maar nu wat harder. “Señora do Mar?” riep hij door het kleine getraliede raampje. Per ongeluk drukte hij met zijn linkervoet tegen de deur, die langzaam krakend open ging. Hij keek door de kier naar binnen, maar hoorde en zag niets. Weer riep hij haar naam. Hij spitste zijn oren, hoorde hij nu een geluid? Norman duwde de piepende deur stukje bij beetje verder open en ging uiterst bedachtzaam het appartement binnen. Weer hoorde hij iets wat hij niet kon thuisbrengen. Op zijn hoede en gespannen tot op het bot liep hij verder. Het eerste wat hij zag, was het kleine lege keukentje. Nu hoorde hij het geluid opnieuw, maar wat krachtiger en dichterbij. Hij luisterde aandachtig en wist toen dat de vreemde, bijna dierlijke klank uit de kamer recht voor hem vandaan kwam. Aarzelend schoof hij het wapperende tussengordijn opzij, dat als een lapjesdeken in de sponning van de deur hing. Wat hij toen zag, deed zijn hart een seconde stilstaan. De adem in zijn keel stokte van walging en woede.

Interview Arjan Boes

1. Brazilië speelt een grote rol in Schijnoffer. Wat betekent dit land voor jou?
Ik heb veel tijd rondgereisd in Brazilië en het land heeft mijn hart veroverd. De enthousiaste mensen, het mooie landschap, de passie voor dansen en sporten, gecombineerd met de armoede en corruptie maakt het een fascinerend land.

2. In hoeverre zijn, behalve de gekozen locatie, je eigen ervaringen in de thriller verwerkt?
Het verhaal is fictie, maar een aantal personages die in het boek meedoen, zijn bestaande mensen die ik ben tegengekomen tijdens mijn reizen. Het beste voorbeeld is Jacco, hij is een echte ‘straatjongen’ uit Salvador. Daarnaast heb ik veel eigen ervaringen meegenomen in het boek, en heb ik het zo realistisch mogelijk geschreven.

3. Wat is het beste compliment dat een lezer van je werk je kan geven?
Een lezer stuurde me het volgende: “Ik heb Schijnoffer in één adem uitgelezen. Wat een super spannend boek! Mooie verhaallijnen en personages. Mijn complimenten, ook voor het verrassende plot. Nog nooit in Brazilië geweest en toch het gevoel er even geweest te zijn.” Als iemand zo heeft genoten van mijn boek, dan vind ik dat super.

4. Wat kunnen we na Schijnoffer van je verwachten?
Nog veel, ha ha! Ik ben nu bezig met een nieuw boek, een prachtige spannende thriller, en ik wil nog vele mooie boeken schrijven!

Recensie door LeesKost

Arjan Boes schreef eerder de thrillers Gerechtigheid en Fatale liefde? In zijn nieuwste thriller worden we meegenomen naar het kleurrijke Brazilië tijdens Carnaval. Tijdens het feestgedruis grijpen ook veel criminelen hun kans. De ontvoering van Irene Brinkhorst ontwikkelt zich te midden kolkende sambamuziek en dansende mensen. Als duidelijk wordt dat zowel hooggeplaatste witteboordencriminelen als kruimeldieven elkaar naar het leven staan en er steeds meer slachtoffers zijn te betreuren, worden de lezers verrast met een spectaculaire ontwikkeling en een spannende apotheose waarin de gerechtigheid zegeviert.

Het boek is vanaf het begin onderhoudend, maar heeft even tijd nodig om uit te groeien boven een spannend reisverslag. Eenmaal op dreef blijkt Boes een pittige thriller te kunnen schrijven.

Verplichte lectuur voor op het strand, zeker dat van Copacabana.

Geschreven door Job ter Steege


Recensie door ThrillZone

Schijnoffer is een actiethriller dat zijn lezers meeneemt en diep in een spannend avontuur zuigt. Het decor is het sterk tot de verbeelding sprekende Brazilië, een land met een kenmerkende cultuur van salsa, carnaval, erotiek maar vooral van corruptie. De auteur heeft een sterke voorliefde voor dit land en dat brengt hij op buitengewoon aangename en plezierige wijze tot uiting in het verhaal. Met een sterk gemotiveerde en uiterst gedreven protagonist in de frontlinie ontwikkelt zich een fantastisch avontuur vol complottheorieën, machtsmisbruik en natuurlijk vanzelfsprekend, gevaar. Boes gaat ermee om of hij al vele jaren succesvolle boeken schrijft en zijn gebruikelijke routines en vaardigheden aanspreekt. Met ijzersterke personages die in hun rol groeien naarmate het verhaal vordert, zijn het karakters die je snel in je hart sluit, mits ze aan de goede kant van de wet staan. Schijnoffer kenmerkt zich verder door de strakke verhaallijn dat in een constant maar zeker geen vervelend tempo, zich ontwikkelt. Daarbij beschikt Boes over een schrijftalent dat de lezer laat vermoeden dat hij als een schrijvend journalist steeds op de schouder van zijn personages meelift en alles nauwgezet registreert. Het zou deze recensie tot een successtory kunnen maken als de auteur minder voorsorteert met suggestieve dingen die even verder in het verhaal ook werkelijk gebeuren. Dat tast de geloofwaardigheid aan wat jammer en volstrekt onnodig is. Daarnaast zijn er wat kleine toevalligheden die het geluk een beetje (teveel) de juiste richting in moeten stuwen.

Deze twee kleine opmerkingen moeten wel gezegd worden maar staan in de schaduw van al het positieve dat over dit boek is te vertellen. Want Schijnoffer is, ondanks de meer dan 400 pagina’s, een verhaal dat goed in elkaar steekt, heerlijk leest en van plotwending naar plotwending dendert. Verrassend tot de laatste alinea! Met als toegift een alleszeggend gedicht over het Brazilië van Arjan Boes.

Geschreven door Cees van Rhienen

Schijnoffer nieuwste roman Arjan Boes

Met Schijnoffer debuteert Arjan Boes bij uitgeverij Ellessy met een thriller die de lezer meeneemt naar Brazilië. In een fascinerende en meeslepende zoektocht komen alle facetten van dit wonderbaarlijke land aanbod.

De auteur heeft lange tijd rondgereisd in Brazilië en het land heeft zijn hart veroverd. “De enthousiaste mensen, het mooie landschap, de passie voor dansen en sporten… en dat in combinatie met de armoede en corruptie maken het tot een zeer boeiend land.” Tijdens zijn reizen ontmoette hij veel interessante mensen, onder wie ‘straatjongen’ Jacco uit Salvador. “Alhoewel mijn verhaal fictief is, heb ik onder meer Jacco een rol gegeven in het boek”, vertelt hij hierover. Na Schijnoffer zit de auteur niet stil; hij is intussen al bezig met een volgende thriller.

In Schijnoffer wordt enkele dagen voor de uitbundige carnavalsgekte in Rio de Janeiro een hoge PR-medewerkster van de Nederlandse oliemaatschappij Exxal ontvoerd. Als de kidnappers met een onmogelijke eis komen, vreest de directeur van Exxal voor haar leven en schakelt zijn oud-veiligheidsmedewerker Norman Miller in om haar op te sporen. Deze moet alle zeilen bijzetten om niet verstrikt te raken in een ondoorzichtig web van intriges en geweld. In een bloedstollende thriller neemt het verhaal de lezer mee naar het avontuurlijke, exotische, maar tevens politiek en maatschappelijke corrupte Brazilië.

Schijnoffer is vanaf 6 maart 2017 verkrijgbaar.

Schijnoffer, thriller
Auteur: Arjan Boes
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 9789086603404
Prijs: € 19,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel en via internet. Voor meer informatie of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Larry Iburg van Uitgeverij Ellessy op 026-3272030 of via uitgeverij.ellessy@inter.nl.net.