De dochter van Maria Kalkman

De dochter van Maria KalkmanGerard Nanne
ISBN 978-90-8660-428-9
Prijs € 18,95
Verschijnt voorjaar 2021

Als zijn dood nadert, besluit makelaar Anton Koopmans zijn geweten te ontlasten door een groot geheim te delen met zijn stervensbegeleidster. Enkele maanden na deze ontboezeming wordt een man door een hond aangevallen en gedood. Waar het Hoornse rechercheteam eerst nog denkt aan een uit de hand gelopen bijtincident, wordt na een tweede aanval duidelijk dat hier geen sprake van kan zijn. Er volgen meerdere identieke aanvallen met dodelijke afloop. Nog niet eerder kreeg het team onder leiding van hoofdinspecteur Jillian Blom te maken met deze bizarre moorden. Op aandringen van forensisch rechercheur Sjoerd van Tongen wordt de hulp van de hondengedragsdeskundige Aletta Blanchard ingeroepen, die tijdelijk aan het team wordt toegevoegd. Haar inzichten zijn een welkome aanvulling op het onderzoek, die leidt naar de wereld van de hondenvechtsport en eindigt in een arena waarin een confrontatie onvermijdelijk blijkt...

Ze wordt wakker van een geluid dat ze niet kan duiden. Ze kijkt op haar wekker. Het is half vijf. Langzaam komt het besef over wat er gebeurd is weer binnen. Nadat ze was thuisgekomen had ze wat gegeten. Hij had een goed gevulde koelkast achtergelaten. Na het eten had ze gedoucht en was ze even op bed gaan liggen, waar ze onmiddellijk in slaap moet zijn gevallen.
Ze staat moeizaam op en loopt naar de badkamer om te plassen. Zittend op het toilet overdenkt ze de ontstane situatie. Hij is met de noorderzon vertrokken. Gevlucht. Bang geworden. Waarschijnlijk in paniek geraakt na wat is gebeurd. Alles is haar nu helder. Zijn weigering naar de crematie te gaan. Het impulsieve besluit bewakingscamera’s rondom het huis te installeren. Zijn schelden door de telefoon tegen een man die hem een abonnement wilde verkopen. Het klopte allemaal niet.
Ze trekt de wc door en gaat terug naar de slaapkamer. Van buiten hoort ze weer het geluid dat haar wakker maakte. Ze doet het gordijn een stukje open en ziet door de kier dat er slecht weer op komst is. Grijze wolken pakken zich samen en de wind lijkt in kracht toe te nemen. Ze checkt het weerbericht op haar telefoon. Er wordt inderdaad noodweer verwacht.
Ze gaat naar beneden om te kijken of er geen losse spullen buiten staan. Het is al begonnen met regenen. Bij het zwembad staan de ligstoelen nog los en uitgeklapt. Ze verwenst zijn nonchalance er niet aan te hebben gedacht ze in te klappen en vast te binden. Had hij zoveel haast om weg te komen?
Ze loopt naar de garderobehoek, pakt zijn waxjas en slaat die over haar schouders. Als ze de deur opent, slaat de regen hard in haar gezicht. Ze loopt terug en pakt zijn hoed van de plank, bindt het stormtouwtje stevig onder haar kin en loopt naar buiten. Als ze het zwembad nadert, ziet ze dat de stoelen al aan het schuiven zijn. Het zeil over het bassin klappert woest op en neer. Ze versnelt haar pas. Een helle flitslicht verlamt haar van schrik. Ze blijft even staan. Ze vraagt zich af of het wel verantwoord is zich in dit noodweer buiten te begeven. Toch zet ze door.
Het helse kabaal van het klapperende zeil overstemt alle ander geluiden. Ook dat van de hijgende hond, die haar ongemerkt is genaderd en zich onverschrokken op haar stort. Tijd om te beseffen wat er gebeurt, krijgt ze niet. De oersterke kaken van het dier hebben zich al in haar nek vast gezet. Botten verbrijzelen en lappen huid scheuren uiteen. Tot een snerpende fluit het beest tot de orde roept. Maar dan heeft het vonnis zich al voltrokken.

1. Je hebt inmiddels negentien boeken op je naam staan. In de meeste van deze boeken vindt een moord plaats. Hoe verzin je iedere keer een nieuwe insteek? Streef je ernaar de slachtoffers op een originele manier te vermoorden?
Het is niet zo dat ik er telkens naar streef de slachtoffers op een zo origineel mogelijke manier te laten vermoorden. Het misdrijf, de moord of moorden zijn slechts een onderdeel van het verhaal. Het hangt steeds af van de omstandigheden. Soms past een nekschot beter in een verhaal dan bijvoorbeeld een verwurging. Hoe ik dat verzin is lastig uit te leggen. Het verhaal vraagt om een bepaalde insteek. Mijn taak als schrijver is om me daarnaar te voegen.

2. In De dochter van Maria Kalkman worden mensen doodgebeten door een hond. Het rechercheursteam komt daardoor terecht in de wereld van de hondenvechtsport. Dat is een behoorlijk omstreden bezigheid. Hoe heb je hiervoor onderzoek gedaan?
Ik heb lang getwijfeld om in De dochter van Maria Kalkman een hond als moordwapen te gebruiken. Ik hou van dieren en heb jarenlang een hond gehad. Een airedale terrier. Een schat van een beest. Maar om reden zoals eerder benoemd, besloot ik er uiteindelijk toch voor te kiezen. Ik voerde hiervoor gesprekken met een hondengedragsdeskundige en een hondentrainer. En ja, ik ben in de wereld van de hondenvechtsport gedoken door daarover te gaan lezen. Geen wereld waar je blij van wordt, kan ik je zeggen. Ik ben dan ook niet teveel in detail getreden over de gruwelijkheden die zich in deze absurde wereld afspelen, maar heb me beperkt tot de voor mijn verhaal noodzakelijke feiten.

3. In veel van je boeken spelen dezelfde rechercheurs een grote rol. Waarom kies je voor die aanpak? Geeft dat je een bepaalde houvast bij het schrijven?
Het werken met een vast rechercheteam geeft je inderdaad de nodige houvast bij het schrijven. Ik heb ook gemerkt dat lezers het waarderen als je de voor hen oude bekenden weer laat opdraven. Toch schuilt er ook het gevaar in dat het opraakt. Dat de lezer raakt uitgekeken op de telkens weer terugkerende hoofdpersonen. Ik vang dat steeds meer op door niet meer uitsluitend vanuit het perspectief van de onderzoekers te schrijven, maar ook vanuit bijvoorbeeld dader of slachtoffer. En dat werkt goed.

4. Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten? Ben je bezig met een volgend boek
Ja, mijn twintigste. Ik had dat twintig jaar geleden niet kunnen voorspellen. Na mijn debuut - Het lied van de Lijster - heb ik het schrijven niet meer los kunnen laten. Ik geniet er nog steeds van. Kan me een leven zonder schrijven ook niet meer voorstellen. Toch zijn er ondanks die hoge productie nog steeds lezers die nog geen kennis hebben gemaakt met mijn werk. Zonde, zeggen sommige recensenten. En daar sluit ik me graag bij aan.

Recensie op Boekensteeg

Vanaf het eerste hoofdstuk wist Nanne mij in het verhaal te zuigen en mede door de korte hoofdstukken las ik het verhaal ook nog eens heel vlot. Wat vertelde Koopmans op zijn sterfbed aan zijn stervensbegeleidster? Vanaf hier neemt Nanne de lezer mee in een aantal verschrikkelijke moorden. De hoofdlijn in de moorden is dat de slachtoffers allemaal door een hond zijn gedood. Het rechercheteam stort zich op de zaak en wanneer een van de rechercheurs voorstelt om een hondengedragsdeskundige te vragen komt al snel de hondengevechtsport in hun vizier. Maar wat heeft dit met de moorden te maken?

Elk personage wordt goed uitgewerkt wat het verhaal de juiste balans geeft en het verhaal dat duistere geeft waardoor de lezer steeds op het verkeerde been wordt gezet. Het blijkt dat een gebeurtenis uit het verleden ten grondslag ligt aan deze moorden. Maar wat is er destijds gebeurd? En wie wil deze mensen op deze gruwelijke wijze vermoord hebben?

De dochter van Maria Kalkman vond ik een vermakelijk boek om te lezen. De spanningsboog is continue gespannen en elke keer weet Nanne weer een detail te delen waardoor je als lezer wilt blijven doorlezen. Nanne heeft een zeer vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat dit verhaal als een trein leest.

Zoals gezegd is dit voor mij een eerste kennismaking met de auteur, maar zeker niet de laatste. Ik ben benieuwd naar zijn eerdere werken en ben dan ook voornemens om binnenkort een andere titel van zijn pen te gaan lezen.

Wie graag een goed opgebouwd en uitgewerkt verhaal wil lezen die ook nog eens genoeg spanning en een tikkeltje romantiek kent, zou zeker De dochter van Maria Kalkman op zijn leeslijstje moeten zetten. Het verhaal zal je zeker niet teleurstellen.

4 sterren

Geschreven door Antoinette van Steeg


Recensie op Hanneketinorcenti.nl

Nanne levert met De dochter van Maria Kalkman opnieuw een uiterst spannende misdaadroman af. Een verhaal dat zich afspeelt in Westfriesland, daar waar de auteur al vele jaren woont. Zijn schrijfstijl is onveranderd vlot en beeldend en zijn karakteriseringen uiterst raak. Het grootste talent van deze auteur is toch wel de fraai gecomponeerde verhaalconstructie waarbij diverse verhaallijnen in elkaar worden verweven en de geleidelijk oplopende spanning die leidt naar een verrassende ontknoping.

“Maar zijn euforie is van korte duur. Naast hem rijdt een dondergroene bestelwagen. De grijns op de gezichten van zijn achtervolgers bezorgt hem koude rillingen. Rillingen die nog kouder worden als de auto hem is gepasseerd en een hond voor de achterruit verschijnt.”

Nanne ziet bovendien kans om de personages, die zijn trouwe lezers al kennen uit eerder werk, weer iets ‘nieuws’ mee te geven en hen toch voldoende over het voetlicht te brengen, waardoor nieuwe lezers begrijpen wat hen beweegt.

Kortom, ook deze nieuwe telg van Gerard Nanne is het lezen meer dan waard!

Geschreven door Hanneke Tinor-Centi


Recensie op Hebban

De dochter van Maria Kalkman is voor mij de kennismaking met het werk van Gerard Nanne. Het is zeker geen verkeerde kennismaking. Nadat een terminale patiënt zijn geweten heeft gezuiverd, gebeuren een paar maanden na dato plotseling gruwelijk misdaden. Een man wordt dood gevonden, verscheurd door een hond. Deze man blijkt niet de enige te zijn, er volgen meer slachtoffers, allen ook verscheurd door een hond. Wat is er aan de hand en wat is de connectie tussen de slachtoffers?

Dat vormt een goede basis voor een bloedstollend verhaal, die de lezer vanaf het begin af aan te pakken heeft en niet meer loslaat. Net als de hond in het verhaal.. Een bloedstollende thriller van eigen bodem. Het verhaal is goed beeldend beschreven. De personages komen ook goed over. Het boek leest vlot, dat komt onder andere door vrij korte hoofdstukken. Ondanks dat het verhaal de lezer meteen weet te grijpen, wordt de spanning langzaam opgebouwd om tot een einde die je echt bij de keel grijpt en je op het puntje van je stoel doen belanden.

De wereld van de hondenvechtsport wordt hier goed naar voren gebracht. Niet ter goedkeuring, maar wat de gevolgen voor mens en vooral kunnen zijn. De broodfokkers die alles voor hun gewin doen, en niet kijken naar het welzijn van het dier. Een goede onderliggende boodschap in dit spannende boek.

Samengevat : Een bloedstollende thriller van eigen bodem, met een juiste opgebouwde spanning, die de lezer geboeid houdt. Zeker een aanrader!

4 sterren


Recensie op Boekrecensies Charles Kuijpers

Het verhaal begint bij het overlijden van makelaar Anton Koopmans, die aan zijn stervensbegeleidster een door hem vele jaren meegedragen geheim toevertrouwt. Dan wordt het al snel onheilspellend. In een park wordt een man aangevallen door een vechthond die hem in enkele ogenblikken doodt. Er lijkt doelgerichte opzet in het spel. Mevrouw Gravenmaker is op afstand getuige van het vreselijke voorval en kan na enige tijd om op adem te komen wat nuttige informatie aan de recherche verstrekken. De identiteit van het afschuwelijk verminkte slachtoffer wordt met de nodige moeite achterhaald. Het blijkt te gaan om een gescheiden advocaat wiens ex-echtgenote Alice Veldboer met haar nieuwe partner Jorg in Italië woont.

Niet veel later wordt een tweede man gedood op vrijwel identieke wijze. Er is een opvallend dubbel dwarsverband met de eerste dode. En daar blijft het niet bij. De houder van de vechthond, naar het lijkt een stafford, gaat als een dolle tekeer en maakt met de hond een hele reeks slachtoffers.

Intussen komt oude bekende Paula van Es die de politiedienst had verlaten om te gaan werken in het Italiaanse restaurant van haar liefde Donna, op aanraden van Felix Winner terug. Zij draait dankzij haar oude ervaring in het recherchewerk meteen volop mee in het onderzoek. Vanwege het bijzondere karakter van de zaak besluit Jillian Blom op advies van haar collega Sjoerd van Tongen tegen de wens van haar chef in een vooraanstaand hondengedragsdeskundige te hulp te roepen. Deze Aletta Blanchard levert een belangrijke bijdrage in de zaak. Die blijkt samenhang te vertonen met een dramatische gebeurtenis in 1987 waarbij een vrouw om het leven kwam door de schuld van anderen. Daarnaast zorgt Aletta ook nog eens voor een vleugje onvervalste romantiek.

Als de ontknoping nabijkomt, raakt Paula in uiterst benarde omstandigheden. Na een race tegen de klok volgt een daverende slotakte.

Gerard Nanne is onbegrijpelijk genoeg nog steeds een relatief onbekende thrillerauteur in Nederland. Hij heeft inmiddels een grote staat van dienst met vele kwalitatief hoogstaande boeken. Zijn schrijfstijl wordt gekenmerkt door helder taalgebruik met veelal korte, krachtige zinnen. De vaste karakters maar ook de louter het desbetreffende verhaal bevolkende personages zijn goed ontwikkeld. De lezer krijgt al snel een helder beeld en wordt gemakkelijk het verhaal ingetrokken.

De plot van “De dochter van Maria Kalkman” is op zichzelf goed bedacht. De methode waarvan de dader van de moorden zich bedient, is zeer onorthodox en origineel. Het is publiek geheim dat de hondenvechtsport een nog steeds duistere activiteit is. Voor zowel hondenliefhebbers als andere mensen met gezond verstand is duidelijk dat dergelijke praktijken volledig uitgebannen zouden moeten worden. Maar ondanks halfslachtige pogingen van overheidswege lukt dat niet. Het is nog steeds een maatschappelijke thema. Nanne heeft dat in deze thriller vervlochten.

Het verhaal van dit boek is goed van structuur en zodanig opgezet met korte hoofdstukken dat het zeer gemakkelijk leesbaar is. Plezierig is ook dat de eindredactie deze keer wél gedegen is gebeurd.

Een minpuntje is dat er nogal wat toevalligheden een rol spelen in onder meer de kennis en de mogelijkheden van de dader om toe te slaan. Die zijn niet steeds even realistisch. Daardoor verdient dit boek niet de kwalificatie “zeer goed”, maar het is wel meer dan goed.

“De dochter van Maria Kalkman” is een lezenswaardige thriller en krijgt daarom drie-en-een-halve ster.

Geschreven door Charles Kuijpers